*This Tefal guarantee does not affect the statutory rights a consumer may have or those rights that cannot be excluded or limited, nor rights against the retailer from which the consumer purchased the product.
**According to internal tests
***Independent panel 2016 data, brand value sales, cookware category definition
****TITANIUM PRO coating lasts up to 2X longer than Tefal TITANIUM FORCE coating
Fördelar
Ingenio: the versatile cookware
From the hob, into the oven, to the table, into the fridge and into the dishwasher, Ingenio offers total versatility and optimal storage.
Titanium Pro: lasts up to 2 times longer****
THERMO-SPOT®: The ideal start for delicious cooking
Bara stekpannor, kastruller och sauteringspannor från Ingenio-serien kan användas i ugnen, tack vare deras löstagbara handtag (se till att det löstagbara handtaget tas bort). Köksredskap ska aldrig användas i mikrovågsugn eller varmluftsugn.
För stekpannor: mellan 140 °C och 195 °C För crepepannor: mellan 165 °C och 240 °C Detta är den optimala temperaturen för att steka och bryna mat. Den här indikationen hjälper dig att laga mat på ett hälsosamt sätt och i en perfekt temperatur.
• Använd köksredskap av plast eller trä, med vissa produktserier kan du använda vissa metallredskap, med undantag för knivar och vispar (se användningsrekommendationerna som står på förpackningen eller i instruktionerna som medföljer produkten). • Undvik att skära direkt i stekpannorna. • Gör inte hål i non-stick-ytan. Mindre märken eller slitningar är normalt och påverkar inte kokkärlets prestanda. • Efter matlagning ska du inte låta stekpannorna stå kvar tomma på spisen med värmen på. • Välj alltid en elektrisk spisplatta av lämplig storlek eller justera gasspisen så att lågan bara vidrör underdelen av stekpannan och inte klättrar upp för sidorna. • Lämna aldrig stekpannor oövervakade när du lagar mat. • Låt stekpannorna svalna innan du rengör dem. • Diska stekpannan i varmt vatten och diskmedel för att ta bort eventuell smuts. Torka den och smörj in non-stick-beläggningen med lite matlagningsolja innan du använder den för första gången. Torka bort all överbliven olja. • Diska och torka köksredskapen efter varje användning.
En stekpanna kan bli skev på grund av värmechock (en överhettad tom stekpanna, en varm stekpanna som kommer i kontakt med kallt vatten eller en kall yta etc.). Låt stekpannan svalna till rumstemperatur innan du rengör den. En missformad stekpanna ger sämre matlagningsresultat.
Läs användningsrekommendationerna som står på förpackningen eller i instruktionerna som medföljer produkten.
Beroende på serien i fråga, kan de flesta redskap användas förutom knivar, gafflar och vispar. Du ska alltid vara försiktig när du använder metallredskap. Undvik att använda redskap med vassa kanter och undvik att skära direkt i pannan. Du får inte hugga eller göra hål i non-stick-ytan.
För att förlänga stekpannornas och kastrullernas livslängd rekommenderar vi dock att du inte använder metallredskap. Välj köksredskap i plast eller trä.
Nej. Matlagning i höga temperaturer gör inte att maten blir klar avsevärt snabbare och gör definitivt inte kvaliteten på maten bättre, så vi rekommenderar att du lagar maten på medelhög temperatur. En annan orsak till denna rekommendation är att matlagning i hög temperatur kan skada non-stick-beläggningen.
För att göra så att beläggningen håller längre ska du använda en liten mängd olja när du steker eller grillar. Ingen olja behövs när du kokar eller sjuder något.
Non-stickpanna: Non-stick-redskap är särskilt utformade för att maten inte ska fastna. Dock måste stekpannan eller kastrullen underhållas ordentligt. Följ dessa tips: Smörj in stekpannan/kastrullen med lite olja innan du använder den för första gången och rengör och torka den sedan. Upprepa processen regelbundet om du diskar stekpannan/kastrullen ofta i diskmaskinen. Undvik också att överhetta eller repa kokkärlet, särskilt vid användning av metallredskap (stekspadar, slevar) och/eller vid rengöring med skursvamp.
Keramisk panna: Den keramiska beläggningens non-stick-egenskaper är mycket mer begränsade än klassiska beläggningar (PTFE), både när det gäller prestanda och hållbarhet. Vi rekommenderar att du använder mer fett vid matlagningen och rengör dessa kokkärl mer noggrant med lite mer diskmedel. För ingrodd mat rekommenderar vi att du låter kokkärlet ligga och dra i vatten med diskmedel och eventuellt lite vitvinsvinäger i. Med tidens gång bildas fläckar på den keramiska botten som inte går att ta bort. Detta försämrar inte kokkärlets prestanda på något sätt och medför inga hälsorisker.
Kokkärl i rostfritt stål: En förvärmd panna och lägre värme är lösningen för att maten inte ska fastna när du lagar på rostfritt stål. Förvärm pannan på låg eller medelhög värme i en till två minuter. Du kan testa om pannan är klar genom att släppa några droppar vatten på den och se om vattnet studsar runt. När den är ordentligt förvärmd häller du i 2–3 teskedar olja eller tillräckligt för att täcka botten av matlagningsytan. Innan du tillsätter mat är det bäst att klappa den torr från fukt och låta den nå rumstemperatur. När du tillsätter mat ser du till att du hör ett jämnt fräsande ljud när maten rör pannan. Det visar att maten tillagas vid kontakt och det skapar en naturlig barriär som förhindrar att den fastnar. Låt maten tillagas utan att störa den tills den har nått rätt tillagningsnivå. Det naturliga sockret i maten karamelliseras på den tillagade ytan, vilket hjälper fina smaker att utvecklas och får maten att släppa från tillagningsytan på ett naturligt sätt. Om det ljud som maten gör när den först får kontakt med pannan mer låter som sprakande än fräsande är värmen för hög och maten kan fastna. Använd ALDRIG non-stick matlagningsspray.
Non-stickpanna: Rengöring för hand i vatten med diskmedel är tillräckligt. Pannan ska rengöras varje gång den har använts för att avlägsna den film av fett som kan bli kvar på ytan. Om pannan endast torkas av med hushållspapper eller sköljs i vatten avlägsnas inte filmen helt och kan koka nästa gång du använder pannan: Det kan uppstå fläckar. Non-stickpannor får inte rengöras med skurpulver eller skursvampar. En nylonsvamp är perfekt för både insidan och utsidan av pannan.
Keramisk panna: Vi rekommenderar att den keramiska pannan tvättas för hand med vatten och ett milt rengöringsmedel. Det är det mest effektiva sättet. Om pannan inte blir tillräckligt ren vid normal disk kan du hälla en skvätt vinäger och vatten i pannan och värma upp den. Blandningen vatten/vinäger kokar pannan ren. Skölj därefter pannan noga, torka den och gnid in den med t.ex. lite solrosolja. Din panna blir som ny. Om det är smuts som är svår att få bort kan du först låta pannan stå med varmt vatten och ett bra fettlösande diskmedel. Därefter kan du vid behov rengöra pannan med en skursvamp av plast och lite flytande, slipande rengöringsmedel.
Hårdanodiserad panna: Vi rekommenderar att du tvättar din panna för hand med en icke-slipande svamp för att kunna använda den längre. En utvändig beläggning skyddar ditt matlagningskärl från de skadliga följderna av disk. Det är följaktligen mycket viktigt att inte skada denna beläggning och vi rekommenderar att du undviker att använda skursvampar (Scotch Brite). Vid maskindisk ska helst milda rengöringsmedel som vätska eller gel användas. Vidare rekommenderas inte en alltför intensiv användning av diskmaskinen. Genom att tvätta för hand utan skursvampar kan du använda ditt kokkärl längre.
Kokkärl i rostfritt stål: För daglig rengöring räcker det med varmt vatten och diskmedel. Vi rekommenderar att du rengör pannan noggrant efter varje användning eftersom om det finns en hinna av mat kvar på pannan kan det orsaka missfärgning och att mat fastnar. Om du vill få bort mat som sitter fast eller missfärgning och fläckar som orsakas av för hög värme rekommenderar vi att du rengör produkten med rengöringsmedel för rostfritt stål/koppar. Det kan användas på både in- och utsidan. Om järnhalten i vattnet där du bor är hög kan det uppstå rostig missfärgning. Använd rengöringsmedel för rostfritt stål/koppar för att ta bort detta.
Vissa delar kan diskas i diskmaskin och andra delar kan inte.
Kompatibilitet för diskmaskin:
Delar till gryta/stekpanna: För att förlänga livslängden på din produkt rekommenderar vi endast handdisk. Vid diskning i diskmaskin är det viktigt att använda skonsamma rengöringsmedel som vätska, gel eller pulver, inte tablett eller påse. Vissa delar kan bli matta och missfärgade vid användning av frätande rengöringsmedel. Vår garanti täcker inte denna typ av slitage.
Specialhandtag (t.ex. trä eller avtagbara handtag som Ingenio): NEJ, endast handdisk, rekommenderas med en ej slipande svamp.
Lock (exklusive knopp av magnettyp): JA.
Avtagbara lockknoppar av magnettyp: NEJ, det kan leda till rost.
Lock med förvaringspackning: NEJ, det kan leda till deformering.
För att förlänga grytans/stekpannans livslängd rekommenderar vi handdisk med en ej slipande svamp. Vid diskning i diskmaskin är det viktigt att använda skonsamma rengöringsmedel som vätska eller gel.
Handtag kan lossna med tiden på grund av att fästdonen konstant värms upp och svalnar. Om detta inträffar ska du försiktigt dra åt dem med lämplig skruvmejsel. Se upp så att du inte drar åt dem för hårt.
• Det kan vara så att det fastnat matrester på stekpannan, vilket ursprungligen kan bero på att du har stekt något för länge i den. Detta kan vanligtvis rengöras genom att fylla stekpannan med vatten och diskmedel och låta den stå så över natten. Ta sedan vatten och bikarbonat och gnugga det försiktigt över stekpannan med en mjuk svamp utan slipmedel (skursvamp för non-stick-beläggningar). Smörj sedan in non-stick-beläggningen med matlagningsolja med hjälp av lite hushållspapper. • Stekpannan kan ha överhettats, vilket kan orsaka skador och missfärgningar på non-stick-beläggningen. Om stekpannor överhettas ofta leder det till att non-stick-beläggningen fungerar sämre. Den röda punkten (Thermo-Spot) i stekpannan är en värmeindikator som visar när stekpannan uppnått perfekt temperatur. När hela punkten blivit röd ska du sänka värmen för att bibehålla temperaturen. Fortsätt inte värma stekpannan på hög värme, eftersom det gör att stekpannan och non-stick-ytan överhettas. • Varje gång du diskat stekpannan i diskmaskinen ska du smörja in non-stick-beläggningen med matlagningsolja för att non-stick-beläggningen ska fungera så bra som möjligt och inte torka ut.
• Pannan har används på för hög värme eller på fel värmekälla, vilket har gjort att pannan har blivit skev och missformad. • Du ska aldrig hälla kallt vatten i en varm panna eller sänka ned en varm panna i kallt vatten. Plötsliga temperaturväxlingar kan göra att metallen blir skev, vilket leder till en ojämn botten.
Var försiktig när du ställer kokkärl på gashällar, eftersom antalet stödben kan variera och speciellt små kokkärl kan behöva ett kokkärlsställ. Kokkärlsställ medföljer de flesta gashällar eller kan köpas till separat.
Missformningar på utsidan av kastruller eller stekpannor av aluminium uppstår om de exempelvis tappas i golvet. (Kastrullen/stekpannan missformas inte på grund av värmen vid matlagning.)
NEJ. Kokkärl med non-stick-beläggning från Tefal/T-fal innehåller inte PFOA. Detta kontrolleras regelbundet av oberoende laboratorier som verifierar att PFOA inte förekommer i de färdiga produkterna. Sedan 2003 har test utförts regelbundet på oberoende laboratorier i många olika länder (Aromalyse och Ianesco i Frankrike, TüvSud i Hong Kong och SGS i Kina). Dessa tester bevisar systematiskt att PFOA inte förekommer i produkter med non-stick-beläggning från Tefal/T-fal.
Det är väldigt sällsynt att non-stick-beläggningen slits ut under normal användning. Korrekt användning och skötsel ger bättre resultat på lång sikt. I de flesta fall där non-stick-beläggningen har slitits ut har stekpannan överhettats, repats och/eller rengjorts med slipmedel.
Tefal/T-fal har som en del av sitt kvalitetsarbete inkluderat information gällande hälsa och miljö med sina produkter från Tefal/T-fal med non-stick-beläggning. Detta åtagande garanterar att ingen PFOA, bly eller kadmium förekommer i beläggningar från Tefal/T-fal och garanterar att våra produkter med non-stick-beläggning är ofarliga för miljön och konsumenten. Den här informationen baseras på regelbundna analyser utförda av oberoende laboratorier i olika länder (INERIS i Frankrike, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS i Storbritannien, FABES Labs i Tyskland, MB Labs i Kanada, SGS i Kina). Detta åtagande finns att läsa på webbplatsen för Tefal/T-fal samt på förpackningen till kokkärl från Tefal/T-fal med non-stick-beläggning.
Det råder i dagsläget mycket förvirring kring non-stick-beläggningar som ibland förknippas med PFOA. Non-stick-beläggningar från Tefal/T-fal är däremot tillverkade av PTFE, vilket är förkortningen för det vetenskapliga namnet polytetrafluoreten, och det här materialet anses vara ofarligt av hälsomyndigheter i Europa och USA. PFOA och PTFE är två helt olika ämnen. Sammanfattningsvis kan vi säga att kokkärl med non-stick-beläggningar från Tefal/T-fal är tillverkade av PTFE och innehåller inte PFOA. Dessutom har Tefal/T-fal i mer än 20 år åtagit sig att inte använda bly eller kadmium i hela sitt kokkärlssortiment som en garanti för att alla deras produkter är ofarliga.
PFOA är den engelska förkortningen för perfluoroktansyra. Tefal/T-fal garanterar att det inte förekommer någon PFOA, bly eller kadmium på deras färdiga produkter samt att produkterna med non-stick-beläggning från Tefal/T-fal är ofarliga för miljön och konsumenten.
Det förekommer varken kadmium eller bly i non-stick-beläggningarna eller emaljen i kokkärl från Tefal/T-fal. Alla våra kokkärl utformats och tillverkats utan bly och kadmium i mer än 20 års tid. Du hittar information om detta på förpackningen till alla våra produkter med non-stick-beläggning från Tefal/T-fal.
Non-stick-beläggningen från Tefal/T-fal är en teknisk beläggning tillverkad av en polymer som heter polytetrafluoreten (PTFE). Det är PTFE som ger kokkärlen deras non-stick-egenskaper. Hälsomyndigheter i Europa och USA (ANSES, EFSA, FDA) har visat att PTFE är en neutral substans som inte reagerar med mat, vatten eller rengöringsprodukter för hushåll. Den är helt ofarlig att förtära. Dessa hälsomyndigheter har bekräftat att det är ofarligt att använda non-stick-beläggningar av PTFE i kokkärl. Faktum är att PTFE är så säker att det ofta används inom vården som beläggning på pacemakers och små slangar som används för att ersätta artärer. Det används även också för kirurgiska ingrepp på patienter med allvarliga njursjukdomar och vissa ledproteser är också belagda med PTFE.
Det snabbaste sättet att testa om pannorna fungerar på en induktionshäll är att göra ett magnettest. Det är enkelt, och går ut på att om en magnet fastnar på pannans undersida så fungerar pannan på en vanlig induktionshäll.
Det är svårt att ange ett visst antal år, eftersom dess livslängd beror på hur den används och hur ofta. Du kan förlänga livslängden genom att skydda den från onödigt höga temperaturer och undvika att hetta upp den utan något vatten inuti. Låg till medelhög värme räcker. Förvara inte lagad mat under lång tid (en dag eller längre).