Kanelbullar

Kanelbullar

Efterrätt

  • 2

    Antal personer

  • Mellan

    Kostnad

  • Mellan

    Svårighetsgrad

  • Förberedelsetid

  • Tillagningstid

  • 3 h00

    Vilotid

Ingredienser

  • Deg:
  • 200 g mjöl
  • 30 g strösocker
  • 1 tesked kanel
  • 1 nypa salt
  • 9 g färsk jäst
  • 75 ml mjölk
  • 80 g ägg
  • 30 g rumsvarmt smör
  • Garnering:
  • 80 g rumsvarmt smör
  • 80 g farinsocker
  • 1 tesked kanel
  • Glasyr:
  • 30 g florsocker
  • 50 g cream cheese
  • Saften från en halv citron

Förberedelse

Förbered degen: Lägg mjöl, socker och kanel en matberedare, med salt på ena sidan och bakpulver på den andra. Se till att saltet och bakpulvret inte vidrör varandra. Börja knåda, tillsätt mjölken, sedan 75 g ägg (behåll resterande 5 g för glasyren). Knåda degen tills den är jämn och mjuk. Tillsätt sedan smöret och knåda tills det har blandats, fortsätt sedan knåda i 5 minuter till.

Forma degen till en boll, lägg den i en skål och täck över med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa i minst 1 timme och 30 minuter, helst vid 25 °C. Degen ska bli dubbelt så stor.

Ta ut degen och knåda för hand för att ta bort luftbubblor. Lägg den i kylen i cirka 15 minuter så blir den lättare att forma.

Förbered glasyren under tiden. Blanda smör, farinsocker och kanel i en skål. Lägg degen på en lätt mjölad yta. Kavla ut den till en rektangulär form på cirka 35 x 20 cm och bred ut kanelsmöret ovanpå. Rulla ihop degen och låt stå i kylskåpet i cirka 15 minuter.

Ta ut degen skär den i sex skivor. Lägg tre skivor i varje miniform och låt degen jäsa i 1 timme vid rumstemperatur.

Värm ugnen till 180 °C.

Pensla degen med resten av ägget och grädda i 25 minuter.

Förbered glasyren: Lägg alla ingredienser i en skål och vispa i några minuter tills blandningen är jämn. Häll glasyren över bullarna, antingen medan de är varma eller när de är helt svalnade.