Snabb laxrätt

Snabb laxrätt

Huvudrätt

  • 2

    Antal personer

  • Mellan

    Kostnad

  • Mycket enkelt

    Svårighetsgrad

  • Förberedelsetid

  • Tillagningstid

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 10 trädgårdschampinjoner
  • 2 kanderade citroner
  • 1 schalottenlök
  • 20 g lättsaltat smör
  • 1 matsked olivolja
  • 100 ml vitt vin
  • 400 ml grönsaksbuljong
  • 150 ml vispgrädde
  • 1 äggula
  • 400 g laxfilé utan skinn
  • Dill
  • Salt och peppar

Förberedelse

Skär den vita delen av purjolöken i små skivor.

Skala morötterna och skär dem i små bitar.

Skär svampen och de kanderade citronerna på mitten.

Finhacka schalottenlöken.

Skär laxen i stora tärningar.

Värm oljan i grytan, tillsätt smöret och stek purjolök, morötter, svamp, citron och schalottenlök på medelvärme i 5 minuter. Rör om ofta så att garneringen inte blir bränd.

Tillsätt vitt vin och låt sjuda i 5 minuter så att hälften kokar bort.

Tillsätt grönsaksbuljongen och koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda med locket på i 12 minuter.

Blanda grädden med äggulan i en skål, krydda med salt och peppar och häll grädden i grytan. Koka på mycket låg värme i 3 minuter.

Tillsätt laxbitarna och koka i ytterligare 5 minuter med locket på.

Servera med ris och toppa med färsk dill.