Snabbakat bröd med frön

Snabbakat bröd med frön

Huvudrätt

  • 4

    Antal personer

  • Mellan

    Kostnad

  • Enkelt

    Svårighetsgrad

  • Förberedelsetid

  • Tillagningstid

  • 2 h30

    Vilotid

Ingredienser

  • 500 g mjöl + 1 tesked extra
  • 310 ml varmt vatten
  • 16 g salt
  • 20 g färsk jäst
  • 3 matskedar blandade frön (vallmo, sesam, solros)

Förberedelse

Smula jästen i en liten skål, tillsätt 1 matsked ljummet vatten och rör om tills blandningen är jämn.

Tillsätt mjöl, frön och varmt vatten i skålen. Knåda degen tills den är jämn.

Tillsätt bakpulvret och blanda.

Tillsätt salt och knåda degen tills den är jämn, mjuk och inte fastnar i skålen.

Forma degen till en boll och täck skålen med en fuktig trasa. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme och 30 minuter. Degen ska jäsa till dubbel storlek.

Ta ut degen och knåda försiktigt.

Lägg bakplåtspapper på botten av grytan.

Lägg degen i grytan, sätt på locket och låt jäsa i 30 minuter i ett varmt rum eller i en varm ugn som har stängts av.

Ta bort locket och gör några snitt på toppen av degen. Strö lite mjöl över degen.

Sätt på locket igen och grädda i 40 minuter på 230 °C. Sätt degen i ugnen innan du sätter på värmen.

Ta bort locket och grädda i 5 minuter tills brödet har fått en brun yta.

Ta ut brödet och låt det svalna på ett ugnsgaller.