Thailändsk kycklingsoppa

Thailändsk kycklingsoppa

Soppa

  • 2

    Antal personer

  • Mellan

    Kostnad

  • Enkelt

    Svårighetsgrad

  • Förberedelsetid

  • Tillagningstid

Ingredienser

  • 2 kg kycklingkött från frigående eller KRAV-märkt kyckling
  • 200 g tamarind, uppbruten
  • 1 bit ingefära, skivad
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade, en hackad och en tunt skivad
  • 1 rödlök, med skalet på, skivad
  • 2 stjälkar citrongräs, bankade, krossade och grovhackade
  • 1 vitlöksknöl, skuren på mitten
  • 1 stor knippe koriander
  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk
  • 225 g risnudlar
  • Thailändsk fisksås
  • Sojasås
  • Olivolja.

Förberedelse

Lägg kycklingen i en stor tjockbottnad kastrull, och tillsätt tamarinden, ingefäran, den hackade chilin, löken, citrongräset och vitlöken.

Skiva korianderstjälkarna tunt och lägg ner i kastrullen, behåll bladen till senare.

Täck med vatten och tryck ner kycklingen med ett tungt lock eller en mindre kastrull som får plats inuti kastrullen. Koka upp och låt sjuda i 1 tim-1 tim 30 min. Ta sedan upp kycklingen och dra loss köttet med en gaffel.

Mosa ihop såsen och tillsätt kokosmjölken och en skvätt fisksås.

Lägg risnudlarna i en skål, häll kokande vatten över och lås stå i 3 minuter.

Blanda korianderbladen med den tunt skivade chilin.

Låt nudlarna rinna av och lägg dem på botten i på varje tallrik, och smaksätt med sojasås. Stapla kycklingen på toppen och häll över den silade såsen. Strö över chili- och korianderblandningen och häll på några droppar olivolja.