OLEOCLEAN FRYER COMPACT FR7016 FRITÖS Filtrerar och förvarar automatiskt den rena oljan till nästa användning
Oleoclean, med unik och världspatenterad teknik
Oleoclean Compact 2 L är unik: den filtrerar oljan helt själv. När friteringen är över stänger du bara av apparaten och vrider ratten till ”automatisk filtrering”. När oljan börjar kylas ned, rinner den genom en sil innan den hamnar i oljeuppsamlaren nedanför. På så sätt hålls oljan alltid ren och kan användas flera gånger.
Mat doppad i frityrsmet ska inte läggas direkt i korgen. Frityrsmeten lägger sig runt korgens spiraler och fastnar. Sänk först ned korgen i oljan. Använd handskar när du placerar mat doppad i frityrsmet direkt i olja.
Om du förvarar oljan i fritösen med locket stängt håller den sig färsk och ren. Om fritösen inte ska användas under en längre period ska du förvara oljan i en separat behållare och rengöra fritösen.
Du ska aldrig blanda olika oljor. Detta beror på att varje typ av olja har olika stektemperatur, vilket kan göra att oljorna emulgeras och kokar över under tillagning.
Uppvärmningstiden varierar beroende på modell och storlek. Den kan variera beroende på om du har en modell med fast behållare eller en med en löstagbar behållare. Den genomsnittliga tiden för alla modeller ska vara mellan 10 och 18 minuter. Temperaturindikatorns lampa lyser när fritösen värms upp. Lampan slocknar när fritösen har nått rätt temperatur.
Metalliska kolfilter ska bytas ut efter 35 till 50 användningstillfällen, beroende på modell (mättnadsindikatorn visar när filtret måste bytas). Skumfilter ska bytas ut efter 20 användningstillfällen. Om du friterar fisk rekommenderar vi att du använder ett separat filter och byter ut oljan efter användning. Tvättbara kolfiberfilter ska tvättas efter 80 användningstillfällen (det regenereras efter varje tvätt). Pure Air-systemet är ett permanent system som inte behöver bytas ut.
Oljan i fritösen måste bytas ut efter max. 10 användningstillfällen. Solrosolja och jordnötsolja måste bytas efter 5 användningstillfällen eller om du hör ett knäppande ljud (det innebär att det finns vatten i oljan). Om du filtrerar oljan regelbundet kan den användas längre. Du kan behöva byta den oftare om du friterar fisk, skaldjur eller mat doppad i frityrsmet.
Oljan ska silas och filtreras (med hjälp av pappersfilter, en filtreringskanna eller en hålslev) efter att den svalnat och efter varje användningstillfälle. Detta förhindrar att oljan förorenas. Olja som används för fisk ska förvaras separat.
a) Oljan är inte tillräckligt varm. Om du har en justerbar termostat ska du se till att den är inställd på rätt inställning för maten som tillagas. Om enheten inte är utrustad med en justerbar termostat ska du kontrollera att lampan på fritösen har slocknat. Detta indikerar att oljan är tillräckligt varm för fritering. b) För mycket mat i korgen. Fritera maten i mindre mängder (i synnerhet fryst mat) för bättre resultat. c) Du tillagar inte maten tillräckligt länge. Utöka tillagningstiden med några minuter, lyft upp korgen och kontrollera om maten är krispig.
a) Fritösen fylldes över maxnivån (antingen med olja eller med mat i frityrkorgen). Kontrollera mängden olja. Behållaren är märkt med en miniminivå och en maxnivå. b) Blöt mat har fallit ned i oljan. Torka maten helt eller ta bort eventuell lös is från fryst mat innan du friterar.
Använd ett fettinnehåll som rekommenderas för fritering. För bäst resultat rekommenderar vi en omättad vegetabilisk olja. Blanda aldrig olika typer av olja i fritösen, eftersom de kan ha olika kokpunkter. Om du använder fast vegetabiliskt fett: • Skär det i bitar och smält det i en skål (i 150 °C) innan du lägger det i fritösen. • Smält aldrig fast fett i frityrkorgen. Lägg aldrig fast fett direkt i frityrkorgen.
Beroende på modellen: a) Extern kontroll av korgen (gör att du kan sänka ned maten i den varma oljan med locket stängt för att förhindra stänk). b) Utsida som är sval vid beröring. c) Låsbart lock med tätning som öppnas automatiskt när man rör vid det. d) Din fritös är utrustad med värmebegränsare för att förhindra överhettning (torrkokning). Denna begränsare är återställbar på halvprofessionella modeller. Om apparaten inte fungerar, kontrollera att begränsaren inte har löst ut.
Fritösbehållaren ska vara kall och fyllas före användning när apparaten är urkopplad. Efter att ha använt den några gånger ska du justera mängden olja. Gör alltid detta när apparaten är urkopplad och kall. Använd aldrig fritösen utan olja eller matfett.
Det finns vanligtvis två markeringar i behållaren: minimum och maximum. Se bruksanvisningen. Du får aldrig fylla på med olja över maxnivån eller under miniminivån.
• Så snart oljan värmts upp till rätt friteringstemperatur (lampan släcks). • Utvalda modeller är utrustade med en termostat som kan ställas i flera olika positioner och som gör det möjligt att välja mellan olika friteringstemperaturer. Den lägre positionen värmer upp oljan till ca 170 °C och den högre positionen till 190 °C. Den lägre inställningen kan användas vid tillagning av ömtålig mat som inte klarar höga temperaturer (svamp och vissa typer av fisk). Den högre inställningen ger utmärkta resultat vid fritering av pommes frites, kött, fryst mat, grönsaker etc.
Fyll korgen med mat enligt markeringen i instruktionerna. För att maten ska bli godare rekommenderar vi att du fyller korgen halvvägs snarare än upp till maxnivån.
Alla små hushållsapparater har säkerhetsrekommendationer som står angivna i bruksanvisningen. Det är viktigt att du läser igenom bruksanvisningen före användning och att du sparar den för framtida bruk. Använd inte den elektriska fritösen utomhus, använd den inte tillsammans med en skarvsladd, använd den inte på gasbrännare eller spishällar (under köksfläkten).
• Låt fritösen svalna helt. • Häll över oljan till en separat behållare. Det här är ett bra tillfälle att sila oljan eller ersätta den med ny olja. • Ta bort filtren och locket från fritösen (se specifika modellinstruktioner). Locket ska rengöras med varmt såpvatten och torkas ordentligt. Vissa lock kan rengöras i diskmaskin (se specifika modellinstruktioner). • Byt ut filtret (se specifika modellinstruktioner). • Den löstagbara behållaren (på utvalda modeller) ska rengöras med varmt såpvatten och torkas ordentligt. Använd inte slipmedel. Löstagbara behållare kan också köras i diskmaskin. Glöm inte att tömma ventilen om den är utrustad med ett filtreringssystem. • Fasta behållare måste torkas ur med hushållspapper för att få bort så mycket oljerester som möjligt. Sänk aldrig ned fritösen, sladden eller kontakten i vatten. Du kan lägga fritösen i en torr diskho och fylla fritösen till hälften med vatten och lite diskmedel. En icke-slipande svamp eller diskborste kan användas för att göra rent insidan. Se till att vattnet inte rinner ut på utsidan av fritösen eller över värmeelementet. • Häll ut vattnet och skölj enbart insidan, torka sedan ordentligt. • Utsidan på alla fritöser kan torkas av med en fuktig svamp. Detta rekommenderas efter varje användning.
Byt olja regelbundet (8–10 användningar). Ta bort brända partiklar från fritösens botten (matrester) efter varje användning för att hålla oljan fräsch längre. Byt eller rengör (*beroende på modell) filtret regelbundet: om du inte gör det kommer filtret att täppas igen och förhindra att vatten leds bort under användning. Rengör fritösen regelbundet enligt försiktighetsåtgärderna i bruksanvisningen.
Häll den använda oljan i en lufttät behållare och kasta den i soporna (rådfråga din lokala återvinningsstation, eftersom avfallshanteringen kan skilja sig från en kommun till en annan. Möjligheten att bearbeta återvinningsbart avfall varierar beroende på det lokala återvinningssystemet.) Häll inte ut den i diskhon.
Vatten och olja kan inte blandas: om de överhettas kan förångningen av vattnet göra så att oljan stänker. Om fritösen låter innebär det att det finns vatten i den. Ljudet orsakas av vatten som förångas. Du ska byta olja så fort du börjar höra det här knäppande ljudet. Om du inte byter olja kan den börja stänka.
‒ På halvprofessionella modeller aktiveras en säkerhetsanordning om fritösen värms upp utan olja. • Låt produkten svalna. • Använd återställningsfunktionen på basenheten. ‒ Konventionella fritöser med svala sidor har ingen återställningsfunktion. Lämna in produkten till ett auktoriserat servicecenter.
När du har följt instruktionerna i användarhandboken för hur man startar apparaten ska du kontrollera att eluttaget fungerar genom att ansluta en annan apparat. Om den fortfarande inte fungerar ska du inte försöka ta isär eller reparera apparaten själv, utan ta den till en auktoriserad serviceverkstad.
• Pommes frites gjorda av färsk potatis: - Lägg färska, okokta pommes frites i kokande vatten för att få bort stärkelsen och förhindra att de klibbar ihop. - Torka av med en kökshandduk och lägg dem sedan i frityrkorgen och låt dem tillagas i åtta minuter. Ta ut dem och vänta tills fritösen når rätt temperatur, lägg sedan i korgen med kokta pommes frites i fritösen i två eller tre minuter så att de får en ljusbrun yta. • Frysta pommes frites ska du aldrig hälla direkt i korgen eller fritösen. Ta bort så mycket is som möjligt och torka av dem med en kökshandduk innan du lägger i dem i den kokande oljan. • För att andra typer av livsmedel ska bli jämnt tillagade ska du skära dem i lagom stora bitar av samma storlek. • Salta eller krydda pommes fritesen på avstånd från fritösen för att undvika att det hamnar i den.
Elektriska fritöser regleras av en termostat utformad för att hålla oljan i rätt temperatur för att undvika överhettning och antändning, vilket gör dem säkrare. De flesta fritöser har också en säkerhetsbrytare som stänger av systemet om det blir för varmt. Andra säkerhetsfunktioner omfattar tittfönster så att du kan se maten som tillagas, svala sidor så att utsidan inte blir för varm och låsbara lock som gör att olja inte stänker ut under tillagning och minskar risken för spill om fritösen välter.
Det har samlats för mycket vatten i oljan. Det är viktigt att torka maten helt och ta bort eventuell is från fryst mat innan du friterar den. Om det är för mycket vatten i oljan börjar vattnet koka och stiger upp mot ytan, vilket får oljan att stänka.
Jordnötsolja har mycket lägre rökpunkt än de flesta andra vegetabiliska oljor, så den kan börja ryka lätt när den når friteringstemperaturer. Den ger också lite smak som man kanske inte vill ha.
Vatten och olja kan inte blandas: om de blandas och överhettas kan förångningen av vattnet göra att oljan stänker. Ta alltid bort överbliven vätska från mat före fritering för att säkerställa att mängden vätska i oljan minimeras. Häll aldrig i mat (i synnerhet fryst mat) direkt i korgen eller över fritösen, eftersom isen gör att vatten hamnar i oljan. Ta bort locket från fritösen efter användning, annars kan kondens bildas i fritösen. Låt inte kondens från locket droppa ned i fritösen. Du får aldrig använda eller förvara fritösen utomhus, eftersom det gör att kondens bildas.